Kerst, nieuwjaar, vakantie – het is weer tijd voor de kantoorborrels! Leuk en feestelijk wanneer iedereen z’n best doet, of juist rampzalig wanneer te veel mensen zich laten gaan.
Helaas is dat laatste te vaak het geval.
“Mensen moeten niet vergeten dat, hoewel een borrel een ontspannen gebeurtenis is, het nog altijd een zakelijke aangelegenheid is en dat het wel degelijk belangrijk is hoe je je gedraagt,” aldus Barbara Pachter, een expert op het gebied van etiquette en auteur van The Essentials of Business Etiquette.
“Door eenvoudige etiquetteregels niet in acht nemen doen of zeggen veel mensen dingen die hun carrière negatief beïnvloed hebben. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om nuchter te blijven. Een jonge man werd dronken op de eindejaarsborrel, schold zijn baas uit en werd op staande voet ontslagen. De volgende dag kon hij maar niet begrijpen waarom zijn kantoorpasje niet meer werkte. Hij kon zich niets meer herinneren van wat er de avond ervoor was gebeurd.”
Wil jij je baan en je goede reputatie behouden, lees dan deze eenvoudige etiquetteregels over eindejaarsborrels.
1. Sla ze niet over
Tenzij je die avond al andere afspraken had die je onmogelijk kunt verzetten, zorg ervoor dat je erbij bent.
"Het kan dat je er absoluut geen zin in hebt," aldus Pachter, "maar het is belangrijk dat je je betrokkenheid bij het bedrijf etaleert."
"Je afwezigheid zal opgemerkt worden, en veel vaker wel dan niet door je baas of zijn superieuren."
2. Ga nooit als eerste weg
Iemand moet logischerwijs als eerste het feest verlaten. Maar niet jij. Om dezelfde reden dat je naar de borrel gaat, vertrek je niet als eerste: het is goed voor je carrière om je gezicht te laten, maar minder wanneer je als eerste de fuif verlaat.
3. Kleed je fatsoenlijk
Dat het feest niet op traditionele werktijden valt, wil nog niet zeggen dat je je mag kleden alsof je naar een club gaat. Draag kleding die je ook zou kunnen dragen op een gewone werkdag. Maar omdat het hier een speciale gelegenheid betreft, mag het een ons meer zijn. Maar niet meer dan dat.
"Het is een feest, maar je kleding moet geschikt zijn voor een zakelijke bijeenkomst, niet voor een nachtclub. Draag niets dat te kort, te strak, te bloot of te wat dan ook is," adviseert Pachter.
Voor wie gewoonlijk in pak naar het werk gaat: kom niet in spijkerbroek en T-shirt en al helemaal niet in een Hello Kitty-onesie.
4. Neem je iemand mee, instrueer die dan goed
Vaak mag je je partner of een gast meenemen. Laat die persoon vooral weten wat niet te dragen en welke onderwerpen niet aan te snijden. Zorg er ook voor dat jouw gasten zich aan de regels houden - hun gedrag straalt namelijk een-op-een op jou af.
5. Wees niet asociaal
Zelfs wanneer je je collega's ronduit veracht of wanneer je nieuw bent en niemand kent: ga niet de hele avond eenzaam in een hoekje op je smartphone zitten staren.
"Praat met bekenden, maar ook met onbekenden" is Pachters advies. "De borrel is een mooie gelegenheid om nieuwe mensen te ontmoeten. Verdoe geen tijd met je smartphone."
6. Kijk niet verveeld
Let op je lichaamstaal! Overkomen alsof je je verveelt en liever ergens anders zou willen zijn is minstens zo'n etiquettaire ramp als niet komen opdagen. "Niet fronzen, gapen, hangen of met de armen over elkaar staan. Je weet maar nooit wie er naar je kijkt."
7. Word niet dronken
Dit is een hele belangrijke regel - die nochtans door veel mensen overtreden wordt. "Je hoeft niet te drinken. Maar als je toch drinkt, zorg er dan voor dat je nuchter blijft," zegt Pachter. "Het is kinderlijk eenvoudig om iets stoms uit te halen wanneer je dronken bent."
Stel voor jezelf een limiet in en houd je daar dan ook aan. "Het is eenvoudig om met zo'n zelf opgelegd quotum te werken. Of bestel iets dat je niet lust en neem daar mondjesmaat de hele avond slokjes van.
8. Vergeet niet te eten
Soms skippen werknemers het eten en koersen regelrecht naar de bar omdat ze niet kunnen wachten om eens lekker te pimpelen met collega's, of omdat ze denken dat de catering de calorieën niet waard is.
Als je al besluit om alcohol te drinken - zelfs met een zelf opgelegd quotum - dan is het belangrijk om tenminste iets in de maag te hebben.
9. Ga niet roddelen of andere collega's zwart maken
Spreek je met collega's, houd de conversatie dan positief en upbeat. Klagen over het bedrijf of de baas bederft de sfeer, roddelen over collega's kan je in moeilijkheden brengen.
Het is heel eenvoudig om deze regels te overtreden - gewoon voldoende drinken. Wees dus voorzichtig.
10. Zeur niet door over werk
Zelfs als de borrel op kantoor plaatsvindt en je omringd bent door collega's, dan nog praat je niet over werk. Maandag is er weer een dag waarop je lekker over het werk kunt praten.
11. Zorg voor gespreksstof
Om te voorkomen dat je vervalt in roddelen of praten over het werk, zorg dat je een 'gespreksplan' hebt. Zoals Voltaire al zei: "Slechte conversaties ontstaan wanneer mensen niets te melden hebben."
Hoop je op een leuk gesprek met een nieuwe collega? Bereid dan een aantal vragen voor om het ijs te breken.
Had je al besloten om niet te drinken? Wees dan voorbereid op de eeuwige waarom-drink-je-niet-vraag. Wil je met de CEO een boompje opzetten? Studeer op een paar slimme openingszetten.
"Geen koetjes en kalfjes alsjeblieft. Wees op de hoogte van de actualiteit en wat er in je omgeving speelt. Lees de krant, online nieuwssites, nieuwe magazines, bedrijfspublicaties en je vakliteratuur."
12. Ga niet op de versiertoer
Bedenk goed: dit is niet de gelegenheid om je baas te versieren. Of z'n partner. En weer geldt: wees matig met drank, dan voorkom je dat je overmoedig wordt.
13. Zet jezelf niet voor schut
Sommigen vergeten dat de borrel een zakelijk dingetje is en laten zich helemaal gaan. Het is natuurlijk goed om plezier te maken, maar houd wel de mogelijke gevolgen voor ogen. Doe dus geen wedstrijdje wie het meeste hete saus kan drinken en laat ook die geïmproviseerde karaoke achterwege.
14. Zet geen compromitterende foto's of leuke tekstjes online
Social media is uitermate geschikt om de wereld te laten weten wat een beroerde borrel dit was en hoe slecht de catering je beviel. Niet doen dus. En ook geen compromitterende foto's van je collega's online zetten. En al helemaal niet van je baas.
15. Vergeet niet wie de credits voor het feest toekomt
Neem fatsoenlijk afscheid en bedank degene die het feest organiseerde. Weet je niet wie je moet bedanken of ben je niet in de gelegenheid om dankjewel te zeggen? Stuur dan de volgende dag een e-mailtje.